27 Ocak 2011 Perşembe

2011 Uluslararası Orman Yılı

BM'nin, 2011 yılını Uluslararası Orman Yılı ilan etmesi dolayısıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından Meclis'te '2011 Uluslararası Orman Yılı' açılış töreni düzenlendi.
18 Ocak 2011 Türkiye Büyük Millet Meclisin de, Çevre ve Orman Bakanlığının “2011 ORMAN YILI” kapsamında hazırlamış olduğu resim sergisinin açılışı yapıldı. Törende bir konuşma yapan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, 2010 yılında 483 bin hektar alanda ağaçlandırma yapıldığını belirterek, 2010 yılı hedefi olan 440 bin hektarı geride bıraktıklarını söyledi. Son 3 yılda, 5 yılın hedeflerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Eroğlu, bütün dünyada orman varlıkları azalırken Türkiye'nin, orman varlığını hem hacim olarak hem de alan olarak arttıran nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. Eroğlu, şu anda Türkiye'de orman varlığının yüzde 27 oranında olduğunu, bunu yüzde 30'a çıkarmak için uğraş verdiklerini ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda Orman Bakanlığı için hazırlanan resmî rapora göre 3. köprü projesi kapsamında İstanbul'da kesilen ve kesilecek toplam ağaç sayısı 2,5 milyonun üzerinde olduğu bildirilmişti. Kesilmeyi bekleyen ağaç sayısı 1,6 milyon. Yok olacak toplam ormanlık alan 16 milyon metrekare.  Istanbul ‘daki olası bir ağaç katliamını önlemek ve kentin sorunlarına sahip çıkmak için sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek yetkililere seslendi: "Bu bir katliam. Bu bir cinayet."
http://www.2milyonistanbullu.com/

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı ve onayladığı 16.07.2010 tasdik ve  tarihli 1/100 000 Çevre Düzeni Planı’nda yeni bir boğaz geçişi yer almadığı ve plan raporu’nda da karayolu ulaşımına ve yeni boğaz geçişlerine kesinlikle karşı çıkıldığı halde, hükümetin 3.Köprüyü tekrar gündeme getirmesi üzerine, bu kez tam tersi bir tavır sergileyerek, reddettiği köprüye yasal kılıflar oluşturma çabasındadır.

Doğal hayata ve kent yaşamına karşı plansız ve duyarsız girişimlerinden sonra 2011 Orman Yılı’nı coşkuyla sahiplenen yöneticilerin son kararının insandan ve doğadan yana olmasını diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder