3 Temmuz 2014 Perşembe

Gündüz Bank, Gece Barınak

Kanada’nın Vancouver şehrindeki bir dernek, RainCity Housing, şehirde yer alan bankları evsizler için bir sığınağa dönüştürecek, yağmurdan koruyacak bir tasarım kampanyası başlattı. 

Evsiz ve kimsesiz insanlar için barınak ve temel ihtiyaçları karşılayan tasarımlar üretmeyi hedefleyen bir şirketle çalışan dernek yetkilileri, gündüz oturak ya da bekleme aracı olarak kullanılan kent mobilyalarını; gece bir barınağa dönüştürmeyi hedeflemekte. Farklı arayüzlere sahip tasarımların bazıları gün ışığından gelen UV ışığı kullanarak “This is a bench (Bu bir Banktır.)” yazılı tabelalarda; geceleri, parlayan bir şekilde “This is a bedroom (Bu bir Yatakodasıdır.)” beliriyor. Başka bir tasarımın üzerindeyse “Find a Shelter Here(Burada bir Barınak Bulabilirsiniz)” yazarken; başlığı kaldırdığınızda “Find a Home Here(Burada bir Ev Bulabilirsiniz)” yazısıyla karşılaşılıyor.

RainCity derneği bu kampanyayla, haziran başında Southwark Köprüsü Yolu gibi lüks semtlerde evsizlerin barındığı kuytu yerlerin tabanına metal çiviler yerleştirerek; evsizlerin buralarda yatıp kalkmasını ve dolayısıyla “görüntüyü bozmasını” engellemeyi amaçlayan projenin fotoğraflarını internet yoluyla paylaşan Londra Belediyesi’ne olan tepkisini de dile getirdi. Çivileri tasarlayan Tesco Supermarket zincirinin “Uygun davranışlarda bulunmayan insanları (Örneğin: kapı önünde sigara içmek/alkol tüketmek) mağaza/ofis ününden uzak tutmak için kullanılır.” sloganıyla duyurduğu çiviler, sosyal medyada kısa sürede “Anti-Homeles Spikes” yani, "Anti-Evsiz Çivileri" olarak anılmıştı. Belediye atağına, tepkiler hızla büyümüş; bir çok insan hakları aktivisti çivilerden oluşan plakalara zarar vererek işe yaramaz hale getirmişti.

Londra’da olduğunun aksine, Vancouver şehrinde başlayan tasarım hareketi evsiz/kimsesiz insanlara daha iyi bir barınak imkanı sunmaya çalışırken, insani ve kentsel bir soruna da tasarım yoluyla cevaplar aramaya çalışıyor.

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder