23 Temmuz 2014 Çarşamba

Bisikletli Tepeler

Norveç’in tepe kentlerinden biri olan Trondheim’da, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik; kentin yokuş alanlarından birine yerleştirilen “Bisiklet Asansorü(CycloCable)” eğime sahip kentlerde bisiklet kullanımına dair algıyı değiştirirken, kentlinin ulaşım pratiklerini geliştirmeyi hedefliyor.


Söz konusu İskandinavya ülkeleri olduğunda, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve toplumun farklı kesimlerinin eşit şekilde faydalanabilmesi yolunda yapılan çalışmalar bizleri şaşırtmasa da, Jarle Wanvik’in geçen yıl gerçekleştirdiği, bisiklet kullanıcılarının diğer kent yolcularıyla eşit standartlara sahip olmasına yönelik girişimi Avrupa’da hızla yayılmakta. İlk defa 1993 yılında “Trampe(şimdiki adı CycloCable)” adıyla üretilen bisiklet asansörü, 15 yıllık kullanım süresince 200 binden fazla bisiklet sürücüsünü Trondheim’ın tepelerine ulaşmasını sağladı. 


2013 yılında bisiklet tutkunu Jarle Wanvik’in girişimleriyle, güvenli ve konforlu bir yolculuk için tekrar tasarlanan asansör, STRMTG sertifakasıyla (French Aerial Ropeway and Guided Transport Technical Services) 2000 yılında imzalanmış olan Avrupa Yolcu Taşıma Deklorasyonu şartlarını sağlarken; kullanıcılarına ücretsiz hizmet sunuyor. Bisiklet asansörünü oluşturan yapı elemanları telesiyej sistemini andırmasının yanı sıra; sistem, bir ayak plakası üzerine gelen kütleyi belirli bir hızla ittirme hareketine dayanarak çalışıyor. Sistem elemanlarını ve çalışma biçimini inceleyebilmek için buraya bakabilirsiniz.

CycloCable endüstriyel üretime yeni geçmesiyle birlikte, uluslararası piyasada yerini almış durumda. Jarle Wandik, dünyanın bir çok yerinde bu uygulamayı görmeyi beklediklerini ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini, belirtiyor. Kullanıcıları arasında yalnızca bisiklet sürücülerinin olmadığı asansör, kentin eğimli alanlarıyla sorun yaşayan bir çok insana farklı motivasyonlar sağlamaya devam ediyor.



Tüm fotoğraflar CycloCable'ın resmi internet sayfasından alınmıştır. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz:

"City with the Big Hill Builds Bike Escalator to Encourage Casual Cyclists", TwistedSifter




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder