21 Temmuz 2014 Pazartesi

Eski Otobüs, Yeni Mobil Duş

San Fransisco’da eski belediye otobüslerinin yenileneceği üzerine bir haber görüp, bu otobüslerin nasıl kullanılabileceği üzerine kafa yoran LAVA MAE derneğinin kurucusu Doniece Sandoval, belediye otobüslerini yenileyerek evsizlerin günlük hijyen ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.


LAVA MAE’nin belirttiğine göre, San Fransisco bölgesinde sayıları yaklaşık 3,500 bini bulan evsiz insanların duş alabileceği; kabin sayısı 60-70 ile sınırlı. Evsizlerin ihtiyaç duyduklarında duş alabilecekleri lokasyonları geliştirmeyi amaçlayan proje; eski belediye otobüslerini, birer mobil duş kabinine çevirerek kentin farklı noktalarında bu hizmeti sunabiliyor. Proje yürütücüsü olan Doniece Sandoval, eski belediye otobüslerinin yenilenmesi üzerine okuduğu gazete haberinden sonra, otobüslerin ait olduğu merkeze giderek bir bağış programı olduğunu öğrendikten sonra, bu bağışın kendi derneklerine yapılmasını sağlıyor.

Projenin baş mimarı olan Brett Terpeluk, bir ulaşım aracının mobil bir duş kabinine çevirilmesini sağlayan tasarım sürecine dair aylarca beyin fırtınası yaptıklarını belirtiyor. Otobüslerin tasarım için uygunluğuna dair şüphelerinden bahsederken; temiz su, kirli su ayrımı ve kullanımının proje boyunca en büyük problem olduğunu belirten mimar, bu probleme şehirde yer alan itfaiye vanalarını kullanarak çözüm bulduklarını ifade ediyor. İçinde iki duş kabinine sahip olan mobil tasarım; her bir birimde duş, lavabo, tuvalet ve küçük birer kıyafet değiştirme alanına sahip. Proje yürütücüsü olan Sandoval birimleri, sadece 20 dakikalığına bu otobüste vakit geçirecek bile olsanız kendinizi ve bedeninizi dinlendirip arınabileceğiniz tamamen size özel bir alan, olarak tanımlıyor. Tasarım aşamasını tamamlayan ekip, evsiz insanlara destek sağlayan bir organizasyon şirketiyle karşılıklı görüşme halinde, mobil araçların kullanım alanını genişleterek, herkese ulaşabilmeyi amaçlıyor. 


Kendilerini, “Bizim odaklandığımız şey insanlara hijyen sağlayabilmek; çünkü hijyenin özgüven sağladığına ve özgüvenin yeni olanaklar açtığına inanıyoruz.” sözleriyle ifade eden dernek, 2014 yılının bahar ve yaz mevsiminde  deneme halindeki mobil otobüsleri, ilk olarak San Fransisco ardından New York’ta kullanıcılarıyla buluşturmayı başardı. LAVA MAE, tamamen donanımlı olarak üretilecek olan mobil duş otobüslerinin sokakla buluşma tarihini 2015 yılının ilk yarısı olarak açıkladı. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder