9 Aralık 2010 Perşembe

Tasarım ve Teknolojinin İşbirliği

Modern tasarımlarıyla teknolojinin öncü markası Apple'ın  Cupertino California'daki yeni yönetim binasını dünyaca ünlü mimar Norman Foster tasarlıyor.
Norman Foster' in yepyeni bir ekolojik kampüs olarak tasarlayacağı 90 dönümlük arazi üzerindeki  "Apple Kenti" olarak anılan merkezin projesi yenilenebilir enerji ile işletme ve sürdürülebilir çevre konularına odaklanacak.
Geniş yeşil alanlara izin verecek tünellerden oluşan bağlantılar yönetim binalarını  birleştireceği proje için Foster ve Otakları'nın yapım aşamasındaki sıfır karbon emisyonlu  Abu Dabi'deki Masdar kenti örnek gösteriliyor.


Norman Foster'in yeşil çöl ütopyası :
Dünyanın ilk sıfır karbon emisyonlu yerleşim projesi; Abu Dabi Enerji Kurumu için Norman Foster tarafından tasarlandı. Altıbin dönüm arazi üstünde enerji projelerinin üretileceği üniversite, ekonomik gelişim bölgesi, yenilikçi kurumlar ve yönetim binalarından oluşan sürdürülebilir gelişim bölgesinin yapımı sürüyor.
Berlin'deki Yeşil Kitaplık, Kazakistan'daki Eğlence Merkezi gibi sürdürülebilir mimari yapılarından büyük ölçekteki proje için Foster şöyle diyor:
"Masdar gelecekteki sürdürülebilir kentin yeni kriterlerini oluşturmayı vaad ediyor."  
Karbon emisyonu sıfırlanan duvarların içinde tek ulaşım olan ve insani ölçülerde planlanan toplu taşıma ve yaya yolları Abu Dabi'deki ulaşım ve raylı sistemlere entegre olacak.
Rüzgar ve güneş enerjisinden yararlanılarak, enerji araştırmaları ve plantasyonlarla kendini sürdürebilen Masdar'ın inşasında öncelikle ikinci aşamada yararlanılacak devasa fotovoltaik enerji santralı kuruluyor.
Gücünü tasarım ve teknolojinin kollektif çalışmasından alacağına inandığımız sürdürülebilir mimarinin gelecekteki kent yaşamını belirleyeceğine inanıyoruz.

Kaynak : http://inhabitat.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder