24 Kasım 2010 Çarşamba

Genç Tasarımcılar için Fırsat : Yarışmalar





Tasarım yarışmaları üniversite öğrencileri için ileriye dönük yeni kapıların açılması demek oluyor. Yarışma kazanan gençler isimlerini duyurarak kendi işlerini kuruyor veya büyük firmaların tasarım bölümlerinde çalışmaya başlıyor.
 
Yarışmanın kendisi bir hazırlık, yenileme, öğrenme, bilgi değerlendirme ve sunma süreci olarak kişiyi olgunlaştırır. Ancak günümüzde küçük yaştan itibaren sınavlara ve yarışmalara o kadar endeksli bir yaşam sürüyoruz ki, yarışmanın kendisi amaç olunca bir anlamı kalmıyor. 2005 yılından itibaren düzenlenen Mobilya Sanayicileri Derneği’nin MOSDER yarışmasına bugüne kadar 1584 başvuru yapıldı. 179 kişiye ödül verildi.
Tasarımın insan hayatının kalitesi açısından taşıdığı önemi halıdan, elektronik eşyaya, mobilyadan giyime artık her alanda kabul edilmiş durumda. İTKİB de halı sektöründe özgün tasarımlar geliştirilmesi için ‘Halı Tasarım Yarışması’ düzenliyor. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) de endüstriyel tasarım yarışması düzenliyor. Elektrolux ise 2003 yılından bu yana tüm dünyadaki üniversitelerdeki tasarım öğrencilerine yönelik Uluslararası Design Lab Tasarım Yarışması düzenliyor.


Dikkat edilmesi gereken ;  yarışmaların ve
çalıştıkları kuruluşların genç tasarımcıları sınırlamadan, kendilerine tanınan olanaklarla tasarımın geniş ufuklarında yol almalarının sağlanmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder