25 Ekim 2010 Pazartesi

Dalga dalga "yenileme"



Deprem zirvesi başbakan Erdoğan tarafından 24 Ekim 2010'da İstanbul'da toplandı.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bürokratlar katıldı.

Zirvede Marmara Depremi başta olmak üzere Türkiye’nin karşı karşıya olduğu doğal afet riskleri, bugüne kadar alınan ve bundan sonra alınması gereken önlemler görüşüldü. Risk haritalarının çıkartılması planlanan toplantıda, kamuoyunun spekülasyonlara karşı biliçlendirilmesi ve doğru bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı.
TOKI Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın söylemine göre İstanbul’daki 3.5 milyon konutun yarısı ‘dalga dalga’ yenilenecek. Bu da ortalama kent nüfusunun yarısının evinden ve belki de yaşadığı ilçeden uzaklaştırılması anlamına gelebilir.

Tarihte bir yönetimin bir kentin morfolojik yapısı hakkındaki böylesi radikal söylemi toplumları sarsabilirken bugün yükselen aykırı sesler artık fazla duyulmuyor. İstanbul ve deprem kuşağında bulunan diğer kentlerde yapılması öngörülen 'yenileme' nin sosyal boyutunun da araştırılmasını umut ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder