27 Nisan 2010 Salı

MODA VE MEDYA KARDEŞLİĞİ : VAKKO & POWER



New York'lu REX şirketi Istanbul'da iki kardeş firma Vakko ve Power Radyo-TV için yenilikçi tasarımıyla birbirinin içine geçen iki merkez ofis binası inşa etti. Vakko modada öncülüğünü; Power Radyo-TV ise  yayın dünyasındaki saygın yerini bu merkezdeki mekanlarda üreterek  sürdürecek.
İnşaatı yarım kalmış bir otelin betonarme konstrüksiyonu kullanılarak oluşturulan yapının dışında giydirme cam cephe ve içerde cam bölücü panolarla birbirine akan mekanlar yaratılmış.


Yapının dışa bakan mekanları ofislerden oluşurken, iç binadaki atriyum, sergi ve toplantı salonları ve yönetici odaları düşeyde birbiriyle bağlantılanmış. Böylece dıştaki ofis ve koridorlarından içerdeki mekanlar kolayca izlenebiliyor.


İnanılmaz kısa sürede gerçekleştirilen dönüşüm projesinde,  tasarımın hedeflediği  plan ölçülerinin otel inşaatıyla aynı, kat yüksekliklerininse REX'in önceki tasarımı California Institute of Technology’s Annenberg Center ile uyumlu olması büyük şans olmuş.


 Binayı  taşıyıcı olarak bağımsız  iki yapıya ayıran REX,  U formundaki betonarmenin dördüncü kenarını kapatarak, değişken bölünebilir ofis mekanları yaratmış.
Yapının çekirdeğini oluşturan altı katlı çelik bir kuleyle oditoryum, sergi salonları, toplantı salonları, idari ofisler  ve dinlenme mekanlarının düşey bağlantısı sağlanmış. Çelik yapı çekirdeği tarafından betonarme yapı bağımsız iki bölüme  ayrılmış.


Mevcut  konstrüksiyon  REX tarafından son süratle Vakko Moda Merkezi ve Power Yayın Merkezi  binasının ihtiyaçlarına göre dönüştürülmüş.Yapının hızla tamamlanması için çok yönlü kullanılabilir tasarlanan çelik profiller üretilmiş ve konstrüksiyon dışında kalan bütün yapı sekiz hafta içinde tasarlanmış.

Bitirilmemiş bir otel inşaatının REX  firmasının yenilikçi tasarımıyla Vakko Moda Merkezi ve Power Yayın Merkezi'ne dönüştürüldüğü yapı Türkiye'deki çağdaş mimarlık örneklerinin arasına girdi.REX uluslararası mimari proje ve tasarımlara imza atmış Joshua Prince-Ramus yönetiminde New York'lu bir firmadır.

Kaynak: http://www.dezeen.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder