12 Eylül 2014 Cuma

Basit Kent Hareketi | Brezilya: "Buradan hangi otobüs geçer?"

Brezilya’da birçok otobüs durağında, durak güzergahını kullanan otobüslere ait bilgilendirici içerik olmamasına yönelik ülke çapında basit bir etiket(sticker) tasarımıyla başlatılan “Que Onibus Passa Agui?” yani, “Buradan hangi otobüs geçer?” kampanyası beklenmeyen ilgiyle büyümeye devam eden sayılı toplumsal projeden biri.


Ülkede yer alan bir çok otobüs durağında hangi numaralı otobüslerin durağının olduğu yazmaması ve bu numaraların güzergahları hakkında bilgi verilmemesi üzerine; insanların yanlış durakta beklemesini önlemek ve vakit kaybının önüne geçmek isteyen Porto Alegre şehrinin vatandaşları, yetkilelerin konuyla ilgilenmemelerinden yola çıkarak kendi insiyatiflerini kullanmaya karar veriyorlar. Kısıtlı bir bütçe ve basit bir fikirle yola çıkan grup, insanlardan kullandıkları duraklara bildikleri otobüs numaralarını ve güzergahlarını yazmalarını istiyorlar. Kentli ve turistlerin temel ulaşım ihtiyacını karşılamaya yönelik gerçekleştirdikleri eylem, ilk başta basitçe insanların bekledikleri duraklardan geçen otobüsler hakkında bilgi sahibi olmalarını amaçlıyor. Porto Alegre şehrinin tüm semt duraklarında gözlenilebilen el yazısı işaretlerin, grafik tasarım şirketi olan All Signs’ın dikkatini çekmesi üzerine; basit bir toplumsal hareket olan proje boyut değiştiriyor. Ekibe üzerlerine numara ve güzergahları yazabilecekleri, 50 farklı renk tonuna sahip farklı etiket tasarımları üreten firma, otobüs duraklarındaki bu problemi daha görünür kılmak adına, ücretsiz kullanabilecekleri bir tasarım kiti hazırlıyor. Bir süre sonra Brazilya’nın başkenti Brasilia ve Rio de Janerio gibi bir çok büyük kentte de görülen stickerlar günlük hayatta insanların sıklıkla karşılaştığı bu sorunun kanıksanmışlığını da gözler önüne seriyor. Brezilya’nın bir çok eyaleti ve kentinde stickerlar için talep artmasına karşılık tasarım şirketi, internet yoluyla duyurduğu haberde, insanların tasarım kitine ücretsiz olarak kendi websitelerinden ulaşabilecekleri bir link paylaştı.


Günlük hayatta karşılaşılan kent problemlerinden birinin bir çok farklı coğrafya için ortak problem olduğunu gözlemleyen ekip, bugün itibariyle 20 şehirde devam etmekte olan proje için bir Facebook sayfası ve etkinliği oluşturmuş durumda. Dünyanın bir çok farklı yerinden 6000 otobüs durağına ulaşmış olan proje; Brezilya dışında Birleşik Devletler’de hızla yayılırken, Avrupa’da da çağrılarına karşılık almaya başladı. Basit bir etiket tasarımıyla sorunlarına çözüm bulan bölge vatandaşları, aldığı geri dönüşlerle projeyi büyütmeye devam ederken ve dünyanın her yerinden insanları kendi coğrafyalarına ilişkin benzer sorunlara çözüm üretmeye çağırıyor.




Proje'nin facebook sayfası için: Que Onibus Passa Aqui?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder