17 Mart 2011 Perşembe

Şimdi İnsanlık için Mimarlık Zamanı


Japonya’da geçtiğimiz hafta meydana gelen deprem, son dönemlerde kaydedilen en şiddetli depremlerden biri oldu. Bu şiddetli sarsıntıya rağmen ülkedeki sıkı deprem yönetmelikleri ve ileri mühendislik ile üretilmiş yapıların çoğunlukla ayakta kaldığına şahit olduk. 
Ancak asıl yıkım, özellikle sahil kısımlarını vuran tsunami ile geldi. Depremin şiddetine dayanabilen bir çok yapı, dev dalgalardan hasar aldı. Yine buna bağlı olarak nükleer reaktörlerdeki patlamalar da ülkede süren önemli bir tehdit. Gelen haberler Japonya’da, özellikle tsunamiye maruz kalan bölgelerde su ve yiyecek sıkıntısının sürdüğü, barınma ihtiyacının olduğu yönünde.
Daha önce de birçok felaket bölgesine acilen ulaşarak barınma ihtiyacına çözümler üreten, TAG Platform olarak çalışmalarını yayınladığımız bir sivil toplum kuruluşu olan Architecture for Humanity, Japonya için de bir çağrı yayınladı. Buna göre ilk dört ay boyunca JIA ve diğer profesyonel meslek örgütleri ile de koordine olarak AFH, acil ihtiyaçların karşılanması ve yardım toplanması için çalışacak. Gerekli yardımın toplanmasının ardından ise AFH, asıl uzman olduğu konuda, yani afet bölgelerinde yeniden yapım için küçük ölçekli projeler geliştirecek ve uygulayacak.
AFH’nin amacı geçiş sürecinde 200 000 $ yardım toplayarak acil barınma ihtiyacını karşılayacak projelere biran once başlayabilmek.
Architecture for Humanity’nin çalışmalarını takip etmek için twitter adresi: @archforhumanity

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder