12 Ocak 2010 Salı

Öteki Yüzde 90 için Tasarım!

2007'de New York Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi'nde açılan bir sergi, çeşitli kurumların da desteği ve konuya ilgisi ile konferans ve derslerle de zenginleşerek neredeyse bir harekete dönüşmüş durumda: Öteki yüzde 90 için tasarım. 

su taşımayı kolaylaştıran kap

Dünyanın 6.5 milyarlık nüfusunun yüzde 90'ı yani 5.8 milyarlık bölümü, çoğumuzun günlük yaşamının sıradan bir parçası olan ürün ve hizmetlere ya çok az ulaşıyor ya da hiç ulaşamıyor. Bu rakamın neredeyse yarısı düzenli gıda, temiz su ya da barınma imkânı bulamıyor. Bu noktada bu sergi ve etkinlikler dizisi, tasarımı artık varlıklı insanlar için bir lüks değil, fakirlikle savaşmanın bir aracı olarak vurguluyor.

 
kurak sezonlarda yüzey sularına ulaşmayı sağlayan bambu pompa

Tasarımcılar, mühendisler, mimarlar ve akademisyenler çevreye duyarlı, katılımcılığı teşvik eden düşük maliyetli ve gıda, su, enerji, eğitim ve sağlığa kolay erişilebilirliği sağlayacak tasarımlar üzerine kafa yoruyorlar. "Öteki Yüzde 90 İçin Tasarım" sergisi, tasarımın hayatımızı dönüştürebilecek hatta kurtarabilecek,  dinamik bir güç olduğunu gözler önüne seriyor.  
  

güneş enerjisiyle çalışan sokak lambası ve kablosuz internet sağlayıcı

Serginin web sayfası: http://other90.cooperhewitt.org/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder