KENTTEKİ KUSURLAR / KUSURLU İNSANLAR
Herkes için tasarım, kusursuz tasarım mı demektir? Kusursuz tasarım mümkün müdür? Standartlar ortalama insanlar için hesaplanıyor, peki biz o standartlar içinde değilsek, tasarlanan çevrede nelerle karşılaşıyoruz? Kentteki kusurlarla yaşam kalitemizi sürdürmemiz mümkün mü? Kusurlu bir çevredeki birey ideal standartlara sahip olsa da hangi sorunlarla karşılaşıyor? Gündelik hayatımızı sürdürürken içinde bulunduğumuz fiziksel çevrenin bizim için tasarlanıp tasarlanmadığını düşünüyor muyuz ya da bunu talep ediyor muyuz? Farkında mıyız? Yoksa farkında olmadan sağlığımızı mı kaybediyoruz ve mutsuz mu oluyoruz? Engelleniyor muyuz?
Düzenleyeceğimiz workshop ile tasarımın farklı disiplinlerinden üniversite öğrencilerinin bu sorular ile düşünmeleri sağlanacak. İstanbul’da bir bölge seçilerek, o bölge 1 gün boyunca öğrenciler tarafından deneyimlenecek. Yollar, kaldırımlar, kamusal alanlar, ulaşım alternatifleri gibi günlük yaşamın gerektirdiği tüm faaliyetler, farklı kimliklerle denenecek. Çocuk, hasta, hamile, yaşlı, engelli, sağlıklı ya da sportif biri... köpeği ile birlikte bir birey, bebek arabalı bir anne, şişman, uzun, kısa bireyler... yaya olarak, arabasıyla, toplu taşıma ile ulaşmaya çalışırken... yemek yemek, alışveriş ya da dinlenmek isterse, buluşmak isterse, ağır çantasıyla birlikteyse... neler yaşayacaklar? neler kusurlu tasarlan(ma)mış? ne kadar kusurlu? Günün sonunda o bölgenin kusurluluk haritası çıkacak. Bu harita bireyleri düşündürtecek, hergün bunlarla ne kadar yüzleşiyoruz? Alternatif yollar var mı kaçacak?
PLANLANAN ETKİNLİKLER / ÇALIŞMALAR
Sunum ve Tartışmalar:
Atölye temasına olduğu kadar sonuç ürünlerin tasarımı ve gerçekleştirilmesine de yönelik olarak konularında uzman kişilerden “know-how” desteği almak ve tartışmalarla katılımcıların derinlemesine konuya hakim olmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Öngörülen Sunum ve tartışmalar:
Pete Kercher (EIDD Design for All Europe): Herkes için Tasarım Nedir? Gerekli midir? Tüm dünyadan iyi / kötü uygulama örnekleri. Daha önce Avrupa’da yürütülmüş atölye ve kampanyalardan örnekler.
Berk Sarper Şenol (Publicis Modem, Kreatif ve Strateji Lideri): "Kullanıcıları harekete geçirmek: Herkes İçin Tasarım'ın Dijital İletişimi"
Doç. Dr. Kerem Rızvanoğlu (Galatasaray Üniversitesi, İletişim Fakültesi): Herkes için web uygulamaları
Alan Deneyimi
Katılacak öğrenciler seçilen alanda (Karaköy) farklı rollere bürünerek kenti deneyimleyecekler. İkili gruplar halinde yürütülecek çalışmada her grupta bir öğrenci seçilen bir “farklı” kentli rolüne bürünürken (örneğin çantalı turist, yaşlı, bebek arabalı anne, vb) diğer öğrenci de onu güzergah boyunca takip ederek fotoğraflar ile belgeleyecek.
Neden Karaköy?: Karaköy farklı ulaşım araçlarının (vapur, otobüs, tramvay, otomobil vb); farklı kentsel altyapıların (köprü, altgeçit, park, otopark, vb), farklı kentsel fonksiyonların (ticaret, ulaşım, turizm, vb.) ve farklı kent kullanıcılarının bir arada bulunduğu bir alan olarak seçildi.
Mapping
Öğrenciler, farklı hem kendileri olarak hem de farklı rollere bürünerek deneyimledikleri alana ait verileri haritalar üzerinden işleyerek değerlendirecek, harita üzerine alana ait farklı okumalar ve kilit noktalar belirleyerek bu çalışmaları sergilenecek şekilde görselleştirecekler.
Kampanya Tasarımı:
Kent üzerine yapılan tüm bu okuma ve tespitlerin sadece ilgili kişilerin dikkatine sunulmaktan çıkarılıp kentin tüm kullanıcılarının dikkatine sunulmasını sağlayacak bir kampanya tasarlanacaktır. Bu kampanya, atölye bitiminden itibaren hayata geçirilecek şekilde tasarlanacak, sosyal medya aktif olarak kullanılacak, bienal döneminde belli bir kentsel alanda dikkat çekici etkinlikler ile görünür kılınabilecek. Kampanya için kullanılabilecek ürünler bu atölye kapsamında tasarlanacak. Kampanya atölye sonrasında öncelikle sosyal medyadan başlatılarak bienal tarihine gelindiğinde genel kullanıcıların kentlerdeki tasarlanmış / tasarlanmamış noktalara özellikle dikkat ediyor hale gelmesi sağlanacak.
Atölye Yürütücüleri
Banu Binat (Y. Mimar, TAG Platform)
Erkan Nazlı (Mimar, TAG Platform)
Neslihan Şık (Y. Mimar, TAG Platform)
Zekiye Nazlı (Mimar, TAG Platfrom)
Pete Kercher (EIDD Design for All Europe)
Yelta Köm (Mimar, KPM Mimarlık)